Obavještenje

Hobotnica ispod kupole

Hobotnica se priprema na različite načine širom svijeta. Može da se kuva, peče u rerni ili ispod kupole, prži, služi uz tjesteninu, kao salata, predjelo ili glavno jelo.

U Japanu je često sastojak sušija ili takoyaki-ja. Takoyaki je predjelo u obliku kuglica napravljenih od pšeničnog brašna i punjenih sitno sjeckanom hobotnicom, komadićima povrća koje je prženo u dubokom ulju (tempura), đumbirom i lukom.

U Koreji se često jedu sirovi komadići hobotnice začinjeni solju i susamom dok se pipci i dalje posthumno mrdaju.

Na Maldivima se često sprema sa kari začinom, dok se u Portugalu sprema u rerni sa povrćem, začinskim biljem, crnim i bijelim lukom, maslinovim uljem i najčešće se služi uz pirinač.

Hobotnica se sprema i duž čitavog Mediterana. Najčešće se priprema na roštilju i ispod sača, a služi se kao glavno jelo, salata i uz pastu.

U Tunisu se, na primer, služi uz kuskus.

Hobotnica je dobar izvor bitamina B3 i B12, kalijuma, fosfora i selena. Bitno je i iz kojih voda se lovi jer su neke vode veoma zagađene, pa je tako, na primer, u Južnoj Koreji pronađena hobotnica koja je imala 14 puta više kadmijuma od dozvoljene količine što može dovesti do trovanja i opasnih posljedica po zdravlje.

Pored odabira zdravnih namirnica, neophodno je povesti računa i o načinu pripreme. Prženje u ulju dovodi do oslobađanja kancerogenih materija i može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi.

Zepter ima globalnu misiju: Živi bolje. Živi duže. U našoj superiornoj posudi možete pripremati hranu bez dodavanja vode, ulja ili drugih masnoća na niskim temperaturama pri čemu se čuvaju svi hranljivi sastojci. Zepterova jedinstvena tehnologija garantuje zdrav način pripreme hrane.

Uživajte u ovom receptu koji smo pripremili za Vas!

SASTOJCI (za 4 osobe):

  • 1 veća hobotnica od otprilike 3kg ili 4 manje od po 600 – 800g
  • 1kg mladih krompirića
  • 1 čen bijelog luka ili praziluk
  • 500g mrkve
  • 3 paprike
  • 200g crvenog luka ili vlašca
  • Maslinovo ulje
  • Komorač
  • Malo ruzmarina
  • Biber po ukusu
  • Pesto sos

NАČIN PRIPREME:

  • Stavite hobotnicu u hladnu posudu bez dodavanja vode ili masnoća. Posuda Z-2850B
  • Isjeckajte crveni luk na komade i stavite ih zajedno sa cijelim češnjevima belog luka i hobotnicom
  • Dodajte malo ruzmarina
  • Poklopite i stavite da se kuva 5 minuta na srednjoj temperaturi (160°C)
  • Smanjite temperaturu na 120°C i kuvajte još 90 ili 120 minuta u zavisnosti od veličine hobotnice
  • Kada je hobotnica skoro gotova, dodajte očišćene mlade krompiriće i isjeckanu mrkvui paprike.
  • Poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi još 30 minuta
  • Na kraju, začinite jelo sviježim peršunom, biberom i maslinovim uljem.

Bon Appétit!

 Šef Petra Gerić

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.