Obavještenje

Fileti patke u soku od narandže

Patka je izvor proteina bogatog ukusa i odlična je zamjena za piletinu ili ćuretinu. Pored toga što je odličan izvor proteina uvođenjem ove namirnice u ishranu povećaćete i unos minerala. Naročito je dobar izvor cinka, koji je neophodan za održavanje jakog imuniteta, jer jedna porcija od 100 grama sadrži 17% preporučenog dnevnog unosa. Odličan je izvor i selena, koji je potreban za normalan rad štitne žlezde, i vitamina B-5 i B-12, koji su od suštinskog značaja za očuvanje zdravog nervnog sistema.

Fileti-patke-slika-4.jpg

Pošto pačiji odrezak može da bude masniji vrlo je bitno da se priprema bez dodavanja ulja ili masnoća. Svo Zepter posuđe omogućava pripremu namirnica bez dodavanja ulja i masnoća i kuvanje bez dodatka vode. Primprema hrane na ovaj način omogućava zadržavanje najvišeg mogućeg sadržaja minerala i hranljivih sastojaka. Hrana je ukusnija, jer su prirodni ukusi i arome sačuvani.

Danas smo pripremili recept fileti patke u soku od narandže, jelo koje će sigurno ostaviti utisak!

Fileti-patke-slika-5.jpg

SASTOJCI (za 2 osobe)

  • 2 fileta pačijih prsa (odprilike po 160 g)
  • 1 supena kašika miks pet začina
  • 200 g tikve
  • 200 g blitve
  • 2 supene kašike meda
  • 1 grejpfrut
  • 1 nar
  • 2 dcl soka od narandže
  • 1 veza korijandera, po želji
  • 3 supene kašike maslinovog ulja

PRIPREMA

  • Stavite filete na Felix Zepter dasku za sječenje i zarežite kožicu na par mjesta kako bi masnoća izašla i fileti postali sočniji i hrskavi
  • Začinte obje strane miksom od pet začina
  • Stavite filete u hlandu Quadra posudu (Z-Q1927) bez dodavanja ulja ili vode i poklopite
  • Na indukcionoj ploči kuvajte prvo na srednjoj temperaturi od 160°C 2 minuta, zatim smanjite temperaturu na 90°C
  • Dodajte sviježe isceđen sok od narandže, napravljen uz pomoć More Juice Press Frozen sokovnika, nar i med u posudi i kuvajte još dodatnih 20 minuta.
  • Sklonite sa izvora toplote
  • Stavite tikvu i blitvu u hladnu posudu (Z-FP2016-S) bez dodavanja vode i poklopite
  • Kuvajte 10 minuta na niskoj temperaturi od 90°C zatim sklonite sa izvora toplote
  • Skinite poklopac i prelijte maslinovim uljem
  • Dodajte korijander, po želji
  • Servirajte u Rio Gold porcelanu

Bon Appetit!

Za Zepter, Šef Petra Gerić

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.