Poklanjamo vam kratak i ukusan recept za majonez na zdrav način. Ključni sastojak majoneza je žumance, od njega pretežno zavisi ukus, zatim tekstura i svježina. Jaja su cijenjena namirnica zbog svoje hranjivosti i raznolikih načina na koji mogu da se upotrebljavaju. Čak i oni koji nisu vični kuhinji, znaju napraviti obroke od jaja bar na nekoliko načina. U ishrani čoveka se upotrebljavaju od samog početka. U starim kulturama i religijama, jaja su bila simbol plodnosti.
Prosječno kokošije jaje se sastoji od 60% bjelanceta i 30% žumanceta, ostalih 10% odlazi na ljusku. Kada se jaje razdijeli, i nutritivne vrednosti se dijele. Sve vrijednosti poput minerala, vitamina A, D, B i E ostaju u žumancetu, u njemu čak ima više proteina nego u bjelancetu. Jedno jaje prosečno teži 60g.
Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline i vitamina B12. Dobar je izvor gvožđa, cinka i vitamina B6. Umjereni je izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, tiamina i vitamina E. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrednost ako je kuvano, takođe, ako ih pripremamo na zdrav način u Zepter posuđu bez ulja i vode, jaja zadržavaju maksimum svojih hranjivih sastojaka. Zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
Potrebni sastojci:
- 5 žumanaca
- 4 dl maslinovog ulja
- Kašika senfa
- Biber
- Pola limete
Priprema:
- Staviti žumanca i biber u MixSy posudu
- Mutiti i istovremeno dodavati maslinovo ulje
- Dodati kašiku senfa i sok limete
- Izmiksati sve zajedno