Pored toga što hrana koja potiče iz morskih dubina prija nepcu, balansirana ishrana s tri obroka ribe ili morskih plodova nedeljno doprinosi zdravlju cijelog organizma. Naime, morska riba i morski plodovi odličan su izvor hranjivih materija, vitamina i minerala. Sadrže skoro istu količinu bjelančevina kao i meso, ali su niskokalorični, te su pogodni za dijetetsku ishranu. Mi smo se danas odlučili za veoma ukusnu kombinaciju kozica i gambora.
Dozvolite da Vam predstavimo glavne zvijezde ovog aromatičnog jela inspirisanog mirisom mora:
Kozice i gambori, kao i svi morski plodovi, sadrže veliku količinu zdravih omega-3 masnih kiselina, koje pozitivno djeluju na kardiovaskularni sistem – štite rad srca, smanjuju rizik od srčanog udara i doprinose snižavanju visokog krvnog pritiska.
SASTOJCI: (za 4 osobe)
- 400 g njoka (ili 100 g po osobi)
- 200 g gambora
- 200 g kozica
- 400 g paradajza (isjeckanog na kockice)
- 80 g tikvica
- 40 g bosiljka
- 0,2 l maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Nasjeckate paradajz i tikvicu tehnikom concasse (Concasse tehnika je sječenje paradajza bez ljuske i sjemenki na sitne kockice, a kvalitetni Zepter nož od nerđajućeg čelika i daska za sječenje učiniće da s lakoćom savladate ovu tehniku.)
- Očistite kozice.
- U hladan tiganj Z-FP2425-SC/S prvo stavite gambore, kozice, pa povrće, a zatim njoke odozgo
- Poklopite i stavite tiganj na indukcionu ploču, na srednju temperaturu od 160°C i ostavite da se sve zajedno kuva 2 minuta, a zatim smanjite na nisku temperaturu od 90°C i ostavite još 15 minuta
- Kada je gotovo, sklonite sa izvora toplote
- Dodajte maslinovo ulje i lagano mješajte
- Poslužite sa listićima bosiljka i sviježe sjeckanim peršunom
Primjetili ste da u pripremi nismo koristili masti ni vodu i na taj način smo maksimalno sačuvali nutritivne vrednosti sastojaka a ukusi su ostali božanstveno aromatični, jer su se kuvali u sopstvenim sokovima. Sve to zahvaljujući Zepter Masterpiece posudama sa non-stick dnom, koje su napravljene od superiornog metala L 316, što omogućava pripremu hrane na niskim, kontrolisanim temperaturama, bez dodavanja masti i vode. Tokom pripreme hrane ne dolazi do stvaranja kancerogenih materija, te je ovaj način pripreme potpuno bezbedan po Vaše zdravlje.
Uživajte u zdravim i ukusnim namirnicama pripremnjenim na zdrav način. Ukus mora u Vašem domu!
Za Zepter
Šef Petra Gerić