Iako se crveno meso ne preporučuje baš uvijek kada je zdravlje u pitanju, ono je ipak fanstatičan izvor proteina, selena, cinka, fosfora, gvožđa i vitamina B, koje je sasvim uredu konzumirati s vremena na vrijeme.
Mi smo izabrari odreske bifteka i uparili ih sa šarenim prilozima od crvene, žute i zelene paprike i ukusnim crnim pirinčem sa kukuruzom, mladim lukom i avokadom. Kada je u pitanju izbor sastojaka, imajte na umu da šareno gotovo uvijek znače zdravije!
Da bi zadržali nutritivne vrijednosti naših sastojaka, jelo smo pripremali u Zepter Masterpiece posuđu izrađenog od 316L nerđajućeg čelika i URA tehnologije, koja nam je omogućila da kuvamo na nižim temperaturama i bez brige da će se hrana zalijepiti za posudu. Kao rezultat toga, pripremili smo jelo bez dodavanja ulja, vode ili masti u toku procesa kuvanja.
Sastojci (za 4 osobe):
- 4-6 odreska bifteka
za marinadu:
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice granula bijelog luka
- 1 kašičica granula crnog luka
- 1/2 kašičice kumina
- 1 kašičica ljute, dimljene, paprike
- 1/2 kašičica bibera
- 30 ml maslinovog ulja
za prilog od crnog pirinča:
- 200 g crnog pirinča
- 200 g kuvanog kukuruza
- 1 avokado
- 1 veza mladog luka
- 2 kašike pesto sosa
- sok pola limuna
- Biber
za prilog od paprike:
- po 1 crvena, žuta i zelena paprika
- 1 glavica crvenog luka
- Biber
Način pripreme:
Pirinač
- U hladnu Zepter posudu Z-2015 staviti pirinač i preliti sa 400ml prečišćene vode iz Aqueene. Koristeći sistem za slaganje Zepter posuđa, na vrh postaviti Z-3AC rende, podizač i redukcijski prsten, kako bi se kukuruz kuvao na pari. Poklopiti i kuvati 2 minuta na 120°C, zatim smanjiti temperaturu na 90°C i kuvati još 20 minuta
- Nakon kuvanja, skloniti sa izvora toplote i ostaviti da odstoji još 10 minuta
- Pomiješati kukuruz sa pirinčem, sjeckanim mladim lukom i avokadom, zatim preliti pestom, limunovim sokom i biber
- Sve dobro promiješati i servirati u Zepter Black & White činiji za serviranje
Paprike
- U Zepter Quadra gril posudu dodati nasjeckani luk i papriku, bez dodavanja ulja ili vode u posudu
- Poklopiti i kuvati 2 minuta na 120°C, zatim smanjiti temperaturu na 90°C, otklopiti i kuvati još 5 minuta uz povremeno mešanje
- Skloniti sa izvora toplote, začiniti maslinovim uljem, biberom i mikro zelenilom.
Biftek
- Pomiješati sastojke za marinadu
- Biftek filetirati na odrezke debljine oko 3cm i uvaljati ih u marinadu. Staviti meso u VacSy posudu i ostaviti 1-2 sata ili preko noći da odstoji u frižideru
- Izvaditi meso iz frižidera sat vremena prije pripreme
- U hladan Zepter grill tiganj Z-1918-SC staviti biftek, bez dodavanje ulja ili vode, i peći 3 minuta na 120°C, zatim smanjiti temperaturu na 90°C, okrenuti biftek i poklopljeno peći još 5 minuta
- Izvaditi biftek iz tiganja i ostaviti da odstoji 5-10 minuta prije sječenja na trake
- Preliti biftek pesto sosom i servirati u Black&White porcelanu. Servirati sa prilozima od paprika i crnog pirinča
Prijatno!