Obavještenje

Biftek sa pireom i povrćem

Gurmani i sladokusci, hedonisti i poznavaoci mesnih specijaliteta, spremite se za najsofisticiraniji i najcjenjeniji komad mesa, njegovo visočanstvo, BIFTEK! Biftek je najsočniji i najkvalitetniji dio junećeg mesa. Kada je dobar, biftek ima sjajnu crvenu boju, a meso je bogato bjelančevinama, mastima i mineralima.

Najkvalitetniji komadi bifteka ne zahtijevaju dosta začina i najčešće se pripremaju jednostavno, na roštilju. Koliko je ovo meso mekano, ukusno i kvalitetno govori i činjenica da se od njega pravi specijalit karpaćo: biftek se zamrzne i pred serviranje se sječe na tanke listiće i jede sirov. Biftek se servira u komadu, uz jake sosove ili kao taljata – sječen na režnjeve; može biti dio neke lagane salate, a poznat je i čuveni tartar biftek: sitno sjeckano sirovo meso meša se sa žumancem, začinima i jakim sosovima ne bi li se dobila „pašteta“ intenzivnog ukusa, koja se zatim jede na tostu s puterom.

Juneci-biftek-sa-pireom-i-povrcem-2.jpg

Da bi naš recept bio još bolji, odlučili smo se za maturirani biftek. Maturirani biftek treba da odleži (sadrži) par dana u kontrolisanim uslovima, što mu daje bolji ukus i strukturu. Naša preporuka je da ga ostavite da odleži nekoliko dana u Zepter VacSy posudama.

Juneci-biftek-sa-pireom-i-povrcem-3.jpg

Zepter posuđu smo uz biftek spremili pire, kao i povrće, što nam daje izbalansiran obrok koji se lako vari i koji, pored kvalitetnih proteina iz mesa, sadrži i vitamine i biljna vlakna. Takođe, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od kojeg je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.

SASTOJCI (za jednu osobu):

  • 250 g bifteka (maturo)
  • 20 g tikvica
  • 10 g špargle
  • 10 g bundeve
  • 20 g brokolija
  • 150g krompira
  • pesto od celerovog lista
  • ruzmarin
  • 1 g bibera

PRIPREMA:

  • Povrće operite i oblikujte po želji.
  • Oval griller -Z-V3025Z poklopite i zagrijte 2 minuta na 240°C, na indukcionoj ploči.
  • Ubacite meso, bez dodavanja ikakvih masnoća, soli, začina, poklopite i smanjite temperaturu na 90°C, jer je dno dovoljno zagrijano da dobijete grill efekat.
  • Meso okrenite nakon 2 minuta, ponovo poklopite i pecite još 2 minuta.
  • Dodajte ruzmarin i povrće u griller, poklopite i kuvajte dodatnih 5 minuta na 90°C, zatim sklonite sa izvora toplote.
  • Stavite krompir u posudu Z-2030-SC i kuvajte 20 minuta na 90°C, bez dodavanja vode.
  • Napravite pire koristeći MixSy, dodajte pesto.
  • Biftek isjecite kao taljatu i začinite biberom
  • Servirajte u Imperial Gold porcelanu.

Savjet šefa:

Biftek obavezno ostavite da odstoji par minuta pre nego što ga isječete i poslužite.

Uživajte!

Za Zepter

Šef Petra Gerić

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.