Gurmani i sladokusci, hedonisti i poznavaoci mesnih specijaliteta, spremite se za najsofisticiraniji i najcjenjeniji komad mesa, njegovo visočanstvo, BIFTEK! Biftek je najsočniji i najkvalitetniji dio junećeg mesa. Kada je dobar, biftek ima sjajnu crvenu boju, a meso je bogato bjelančevinama, mastima i mineralima.
Najkvalitetniji komadi bifteka ne zahtijevaju dosta začina i najčešće se pripremaju jednostavno, na roštilju. Koliko je ovo meso mekano, ukusno i kvalitetno govori i činjenica da se od njega pravi specijalit karpaćo: biftek se zamrzne i pred serviranje se sječe na tanke listiće i jede sirov. Biftek se servira u komadu, uz jake sosove ili kao taljata – sječen na režnjeve; može biti dio neke lagane salate, a poznat je i čuveni tartar biftek: sitno sjeckano sirovo meso meša se sa žumancem, začinima i jakim sosovima ne bi li se dobila „pašteta“ intenzivnog ukusa, koja se zatim jede na tostu s puterom.
Da bi naš recept bio još bolji, odlučili smo se za maturirani biftek. Maturirani biftek treba da odleži (sadrži) par dana u kontrolisanim uslovima, što mu daje bolji ukus i strukturu. Naša preporuka je da ga ostavite da odleži nekoliko dana u Zepter VacSy posudama.
U Zepter posuđu smo uz biftek spremili pire, kao i povrće, što nam daje izbalansiran obrok koji se lako vari i koji, pored kvalitetnih proteina iz mesa, sadrži i vitamine i biljna vlakna. Takođe, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od kojeg je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
SASTOJCI (za jednu osobu):
- 250 g bifteka (maturo)
- 20 g tikvica
- 10 g špargle
- 10 g bundeve
- 20 g brokolija
- 150g krompira
- pesto od celerovog lista
- ruzmarin
- 1 g bibera
PRIPREMA:
- Povrće operite i oblikujte po želji.
- Oval griller -Z-V3025Z poklopite i zagrijte 2 minuta na 240°C, na indukcionoj ploči.
- Ubacite meso, bez dodavanja ikakvih masnoća, soli, začina, poklopite i smanjite temperaturu na 90°C, jer je dno dovoljno zagrijano da dobijete grill efekat.
- Meso okrenite nakon 2 minuta, ponovo poklopite i pecite još 2 minuta.
- Dodajte ruzmarin i povrće u griller, poklopite i kuvajte dodatnih 5 minuta na 90°C, zatim sklonite sa izvora toplote.
- Stavite krompir u posudu Z-2030-SC i kuvajte 20 minuta na 90°C, bez dodavanja vode.
- Napravite pire koristeći MixSy, dodajte pesto.
- Biftek isjecite kao taljatu i začinite biberom
- Servirajte u Imperial Gold porcelanu.
Savjet šefa:
Biftek obavezno ostavite da odstoji par minuta pre nego što ga isječete i poslužite.
Uživajte!
Za Zepter
Šef Petra Gerić