Obavještenje

Arapski doručak

Da li svakog jutra imate isti problem? Ne, ne mislimo na to što svakog jutra ne znate šta biste obukli. Pričamo o tome kako da napravite nešto novo i uskusno za doručak koristeći namirnice koje sigurno imate u frižideru. Vaša porodica će obožavati ovo jelo!

Na tipičnom arapskom jelovniku, često se nalazi jelo koje se zove Shakshuka. Iako je teško za izgovoriti, veoma je jednostavno za pripremu. Glavni sastojci su jaja, paradajz, paprika i feta, ali možete dodati i drugo povrće i začine po želji. Shakshuka je jelo najpopularnije u Izraleu i Bliskom istoku, iako je porijeklom iz Sjeverne Afrike, tačnije Tunisa.

Jedite zdravo, ali tako da ne potrošite puno vremena u pripremi hrane. Sa Zepter posuđem možete kuvati na niskim temperaturama. Rezultat toga je zdrava hrana koja sadrži manje kalorija, u njoj su očuvanane nutritivne vrednosti i ne sadrži toksične i kancerogene materije. Arapski doručak je savršen način da započnete dan!

SASTOJCI (za 4 osobe):

  • 1 paprika (cijela, isekcana)
  • 1 crveni luk (ili veza mladog luka)
  • 4 isjeckana paradajza
  • 4 jaja
  • Ljuta papričica po želji
  • Sviježa nana
  • 200 g feta sira

NAČIN PRIPREME:

  • Isjeckajte svo povrće na jednake dijelove koristeći Zepter dasku, operite ga i stavite u hladan tiganj (Z-FP2425-S)
  • Poklopite i stavite da se kuva 2-3 minuta na srednjoj temperaturi (160℃) dok povrće ne krene da otpušta sokove. Zahvaljujući zatvorenom kružnom ciklusu jelo će biti pripremljeno u sopstvenim sokovima.
  • Preko povrća ravnomjerno razbijte jaja
  • Poklopite i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi (90℃), tako da se jelo polako istovremeno kuva i peče. Na ovaj način će biti zadržani svi vitamini a spriječiće se nastanak toksičnih materija
  • Na kraju dodajte feta sir i ljutu papričicu. Ukoliko želite, možete da sklonite tiganj sa izvora toplote, poklopite ga i ostavite da ostoji još pet minuta dok postavljate sto. Sve zavisi od toga da li želite da rastopite sir i da li preferirate tvrdo ili rovito pripremljena jaja
  • Kako biste završili sa pripremom, dodajte jelu sviježu nanu, mljeveni biber i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Za Zepter

Šef Petra Gerić

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.