Obavještenje

Arabika ili robusta? Koju od ove dvije vrste kafe odabrati?

Iako postoji više od 65 različitih vrsta kave, s preko 10.000 varijacija okusa, sastava i izgleda, kada je u pitanju naša svakodnevna šalica kave (ili više), samo je jedna vrsta iznimno važna. To je Eucoffea koja se koristi za proizvodnju najfinije kave.

Ako vam ovo ime ništa ne znači, situacija će se vjerojatno promijeniti kada spomenemo njezine dvije najpoznatije podvrste: Robusta (Coffea Canephora) i Arabica (Coffea Arabica).

Čak i ako niste posebno zainteresirani za podrijetlo i sastav svoje doze kofeina, sigurno ste barem jednom vidjeli da neki brend u svom sastavu posebno ističe arabicu ili robustu. A ako ste ljubitelj i poznavatelj kave, onda vjerojatno imate svoje mišljenje i već ste razmišljali o uvijek aktualnom pitanju i izboru – robusta ili arabica?

Kako bismo vam pomogli da odaberete najbolju za sebe, predstavit ćemo vam karakteristike obje vrste kave, kao i po čemu se one razlikuju. Možda se predomislite ili odlučite za jedno od to dvoje, iako do sada niste imali čvrsto mišljenje.

Jedno je sigurno – deklaracijama omiljenih brendova ubuduće ćete pridavati više pažnje. A postoji mogućnost da se odlučite i za nešto sasvim novo, što ćemo vam otkriti pred kraj.

Započnimo?

arabica

Arabica-or-Robusta.jpg

Vjeruje se da je prije više od 1000 godina počeo uzgoj Arabice na jugozapadu Etiopije, ali je službeno otkrivena oko 1753. godine.

Često je opisuju kao najkvalitetniju vrstu kave, jake je arome i punog okusa koji varira u notama od čokolade preko lješnjaka do karamele. Uzgoj arabice dominantan je na plantažama diljem svijeta, jer pokriva između 75 i 80 posto svjetskih potreba za kavom.

Ali ovo nije vrsta koja se može uzgojiti i izvoziti u kratkom vremenu – potrebno je i do 7 godina da stabljika potpuno sazrije. Tijekom tih godina stabljika se održava i skraćuje, sve dok ne dosegne visinu od 5 metara.

Najbolje uspijeva u visokim planinskim predjelima (od 1300 do 2800 metara nadmorske visine), gdje se temperatura kreće od 15 do 25 stupnjeva. Posebno joj odgovara pojas od 25 stupnjeva južno i sjeverno od ekvatora, pa se uglavnom uzgaja u Kolumbiji, Indiji, Brazilu, Jamajci i na Karibima, kao i drugim zemljama koje se nalaze u ovom pojasu.

No, i među tim područjima postoji razlika, jer klima bitno utječe na njegov rast. Primjerice, na otoku Javi zbog povoljne klime ova biljka raste i bere se tijekom cijele godine, dok je u Brazilu berba plodova moguća samo jednom godišnje, uglavnom tijekom zimskih mjeseci.

Ako ne vodite računa o klimatskim uvjetima ili uzgajate u područjima koja nisu dovoljno zaštićena od sunca, postoji opasnost da žitarice budu zaražene parazitima i bakterijama. Dodatni izazov u njezinom uzgoju je činjenica da je dosta osjetljiva na upotrebu pesticida.

Veća nadmorska visina na kojoj je rasla ponekad jamči bolju kvalitetu kave (za niža područja nosi oznaku HB, a za viša SHB), no na to uvelike utječu i temperaturna kolebanja. Ako nema velikih oscilacija, plodovi sporije sazrijevaju i time bolje razvijaju aromu i okus, pa se može dobiti kvalitetna kava bez dodavanja aditiva.

Koliko arabica može biti osjetljiva pokazuje ono što se dogodilo u Brazilu 2012. godine kada su mnoge žitarice propale zbog loših klimatskih uvjeta. To je trenutno ugrozilo položaj Brazila kao glavnog izvoznika kave.

Razlika-između-Arabice-i-robuste-2.jpg

Osim posebnih klimatskih uvjeta, za pravilan rast i razvoj stabljike Arabice potrebno je i veliko navodnjavanje. Tlo u koje se sadi treba biti duboko, porozno, neutralne ili niske PH vrijednosti.

Bobice arabice obično sadrže dvije polovice zrna kave, no postoje i one s više polovica. Ovisno o kvaliteti i svim navedenim uvjetima, s jedne stabljike arabice može se dobiti od pola kilograma do čak pet kilograma zrna kave. Poprilična razlika, složit ćete se.

Robusta

Priznata tek 1897. godine kao vrsta kave, robusta potječe iz središnjeg dijela Afrike i zapadnog dijela podsaharske podregije. Odatle su ga francuski kolonisti odnijeli u Francusku Polineziju, Borneo, Nikaragvu, Kostariku, Jamajku i Male Antile.

Opisuje se kao oštriji, gorči i pjenastiji od Arabice.

Robusta pokriva oko 20 do 25 posto svjetskih potreba, no njezina proizvodnja raste, prvenstveno zbog ekonomskih čimbenika. Cijena mu je niža jer je jednostavniji za uzgoj, a troškovi proizvodnje dosta niski. Stabljike robuste daju više kave po hektaru, a plodu treba dvije godine da sazrije, a arabici četiri.

Stabljika može doseći visinu i do 10 metara, iako je, radi lakšeg branja, uzgajivači uglavnom ograničavaju, kao i Arabicu, na 5 metara. Cvjetovi su bijeli i mirišu na jasmin, a listovi su veći od listova Arabice. Bobicama koje sadrže zrna kave potrebno je 6 do 8 mjeseci da sazrijevaju (ne sazrijevaju sve u isto vrijeme), dok su u svakoj bobici obično dva zrna.

Robusta je daleko otpornija od Arabice, kako na vanjske uvjete tako i na upotrebu pesticida. Uglavnom raste na područjima od 200 do 700 metara nadmorske visine, no postoje i stabljike koje rastu u močvarama i tropskim šumama.

Bez obzira gdje se uzgaja, nije joj potrebno obilno navodnjavanje. Može se uzgajati na temperaturi od 30 stupnjeva, a preživjeti i dugotrajne suše. Osim toga, otpornija je na nametnike, a stabljika i plod se teže uništavaju.

Budući da se može uzgajati u ravnici, stabljike robuste mogu se okretati i mehanički, dok se arabica uglavnom bere ručno od strane radnika na plantažama. Robusta se danas najčešće uzgaja u Kamerunu, Ugandi i Vijetnamu, koji je postao vodeći proizvođač ove kave u svijetu.

Razlika između arabice i robuste

arabica-ili-robusta-(1).jpg

Kao što ste mogli zaključiti iz prethodnih redaka, arabica i robusta se razlikuju po:

područje uzgoja
vrsta i izgled stabljike
uvjete potrebne za njihov uzgoj
način berbe
širiti na svjetskom tržištu
količina kave koju daje jedna stabljika
vrijednosti

Osim toga, razlikuju se i po izgledu zrna. Arabica grah je nešto veći od robusta graha. Zrna robuste, zeleno-žute boje, blago su zakrivljena i imaju oblik pravilnog kruga, dok su zrna arabice izdužena, ovalnog oblika. Osim toga, budući da se Arabica gotovo isključivo bere ručno, moguće je odvojiti nezrele i prezrele plodove od zrelih.

No najvažnija razlika između ove dvije vrste kave je količina kofeina koju sadrže i okus.

Arabica se odlikuje ravnotežom slatkoće i kiselosti (ima dvostruko više šećera od Robuste), što joj daje bogat, profinjen, aromatičan okus i izražen miris. Robusta nema izraženu aromu, ali je zato karakterizira jak, opor i gorak okus. Sorte robuste vrhunske kvalitete mogu proizvesti i veću količinu pjene, što je posebno važno za dobar espresso.

I što to pridonosi razlici između okusa arabice i robuste? Pa točno toliko kofeina. Tajna snage robuste je u njezinoj većoj količini – dok zrna arabice sadrže od 0,8 do 1,4 posto, zrna robuste imaju od 2 do 5 posto kofeina.

I tu se zapravo krije odgovor na pitanje kako se odlučiti i riješiti dilemu robusta ili arabica. Kao što vidite, ne postoji točan ili univerzalan odgovor na ovo pitanje. Sve ovisi o tome koje su vam značajke važnije, posebno kada su u pitanju okus i jačina.

Ali samo zato što ne postoji jedan odgovor ne znači da ne postoji dobitna kombinacija. A ta kombinacija koja će zadovoljiti potrebu za ravnotežom između arome i snage zove se – mješavina. Što nas dovodi do jednostavnog i izvrsnog izbora:

Zašto odabrati kvalitetnu kavu

Ono na što posebno treba obratiti pozornost pri odabiru kave nije samo vrsta kave, već i njezina kvaliteta, jer jedino tako možete istinski uživati ​​u blagodatima koje vam kava donosi. Stoga ne štedite pri odabiru kave za sebe.

Kada se govori o glavnim kriterijima za odlučivanje o kvaliteti zrna kave, nadilazi se jednostavna podjela na arabicu i robustu. Uzima se u obzir i mjesto uzgoja, način berbe, pakiranje, skladištenje i još mnogo toga.

Kava je na vrhu ljestvice namirnica koje su poprskane s najviše pesticida, a to je jedan od glavnih razloga zašto biste trebali znati tko je proizvođač i odakle dolazi vaša kava. Zbog lakše zarade mnoge plantaže koriste genetski modificirane sorte i agresivnu kemiju kako bi imali veće prinose, što naravno nije dobro za vas.

Osim toga, kada jednom probate vrhunsku kavu, sam okus bit će vam dovoljan motiv da si nikada više ne priuštite ništa manje od najbolje kave ikada, u to smo sasvim sigurni.

Zepresso – okus najkvalitetnije kave

Optimizirano-shutterstock_375016342.jpg

Ako želite najbolju šalicu kave za sebe, odaberite Zepresso.

Kada se govori o glavnim kriterijima za odlučivanje o kvaliteti zrna kave, nadilazi se jednostavna podjela na arabicu i robustu. Uzima se u obzir i mjesto uzgoja, način berbe, pakiranje, skladištenje i još mnogo toga.

Za Zepresso Café kolekciju pažljivo odabrana, ručno ubrana zrna se prže zasebno, na odgovarajućoj temperaturi, kako bi se očuvala prirodna aroma i okus. Zatim se svježe mljevena zrna pakiraju u hermetički zatvorene kapsule. Ova posebna tehnologija, kao i najstroža kontrola kvalitete, omogućit će vam ultimativni užitak.

Evo nekih od okusa koje smo odabrali za vas kao najbolje mješavine arabice i robuste:

Aroma – božanstvena harmonija okusa

Mješavina u kojoj dominira aroma arabice kave s daškom gorkog okusa robuste. Aroma zavodi skladnom kombinacijom nota kave i čokolade, uz dodatak bogate kremaste pjene. Savršen spoj Indije, Indonezije i Brazila u vašoj šalici.

Ristretto – okus slatkog života

Ristretto je vrsta kave porijeklom iz Milana u kojoj ćete uživati ​​u svakom gutljaju. Odlikuje je gusta pjena boje lješnjaka, kao i najjača i najgušća tekstura te najfinija aroma koju kava može ponuditi.

Arabica iz Brazila svojom bogatom aromom i slatko-kiselkastim okusom savršeno je usklađena s okusom čokolade koji karakterizira indonezijsku robustu. Kiselost će pridonijeti okusu čokolade u ustima dugo nakon popijene kave.

Crema – beskrajno uživanje u okusu kave

Posebna mješavina odabrane arabice i robuste daje ovoj kavi osebujan okus, koji je upotpunjen baršunastom i kremastom pjenom.

Robusta uzgojena u Vijetnamu, niske kiselosti i vrlo gorka, u kombinaciji s Arabicom iz Brazila daje ovoj espresso kavi snagu i izraženu aromu. Skladnu kombinaciju nadopunjuje okus voća koji će vas pratiti tijekom dana.

Kao što vidite, više se ne morate mučiti dilemom ili se odreći jedne nekretnine za drugu. Uzmite najbolje od arabice i robuste, odaberite jedan od ovih okusa i neka svaka šalica kave bude rajski užitak za vaša osjetila!

Kava kao užitak i zdrava navika

Kao što vidite, više se ne morate mučiti dilemom ili se odreći jedne nekretnine za drugu. Uzmite najbolje od arabice i robuste, odaberite jedan od ovih okusa i kreirajte svoj dnevni ritual, znajući da time činite i nešto dobro za svoje zdravlje.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.