Obavještenje

9 zanimljivosti o šampanjcu

Početkom trećeg milenijuma šampanjac je postao, da tako kažem, kultno piće.

Nijedna važna proslava ne može proći bez čarobnog, iskričavog zvuka šampanjca i njegovog posebnog ukusa. Po čemu je ovaj pjenušac tako poseban i po čemu se razlikuje od ostalih?

Otkrijmo zajedno ove zanimljive stvari:

Kako je šampanjac dobio ime
Ovo jedinstveno piće dobilo je ime po mjestu gdje se proizvodi – francuskoj pokrajini Šampanj, koja se nalazi 150 km istočno od Pariza. Tu se uzgajaju najplemenitije vinove loze, kao što su Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.

Jedino pjenušavo vino koje može nositi naziv “šampanjac” je ono koje se proizvodi od sorti grožđa koje se uzgajaju na ovim prostorima i to u skladu sa izuzetno strogom tradicijom. Naziv je čak zaštićen zakonom.

Najveća vinarija u Šampanji je Moet & Chandon, čijih 28 kilometara podruma je posvećeno starim vrstama šampanjca iz 18. i 19. veka. Tokom godine u ovoj regiji se proizvede više od 200 miliona boca šampanjca.

Kako se pravi šampanjac
ImageChampagne se proizvodi metodom mèthodetradicionalle, metodom poznatom i kao mèthode champenoise. To je dug i rigorozan proces.

Prije flaširanja vino prolazi kroz primarnu fermentaciju, au boci prolazi kroz sekundarnu fermentaciju. Do druge fermentacije dolazi dodavanjem mješavine kvasca i šećera u bocu. Nakon toga, mrtve ćelije kvasca se uklanjaju u dugotrajnom procesu tokom kojeg se preokrenute boce malo po malo okreću kako bi se kvasac postepeno protresao do vrha boce.

Nakon što talog dođe do vrha, vrat se hladi, tako da se talog smrzava. Zatim se čep uklanja, smrznuti talog izbacuje, a na njegovo mjesto dolazi Liqueur d’Exèdition. Riječ je o tekućini čiji je sadržaj strogo čuvana tajna svakog proizvođača. Ova tečnost inače određuje nivo slatkoće šampanjca. Ovaj proces se naziva doziranje i ponekad može trajati godinama.

Šampanjac sazrijeva minimalno 15 mjeseci, dok je nekim vrstama potrebno 36 mjeseci. Vrijeme proizvodnje utiče na konačni proizvod. Duža fermentacija i starenje doprinose finijim mjehurićima i jačim aromama.

Iako se prodaje u bocama različitih zapremina, smatralo se da je najbolje puniti u boce od 1,5 litara, jer u njima ima manje vazduha.

Šta utiče na cenu
Zbog oštre klime u regiji Champagne, proces proizvodnje je otežan, što utiče i na cijenu finalnog proizvoda. Naime, sa prosječnom godišnjom temperaturom od samo 11 stepeni, klima nije ni blizu bujne ni tropske kao, na primjer, u Provansi ili Kaliforniji.

Geografska širina na kojoj se region nalazi (49 stepeni) doprinosi da je grožđe izloženo negativnom uticaju nepovoljnih temperatura i otežanih uslova.

Vrste šampanjca i sorte grožđa
ImagePostoje tri vrste šampanjca:

nevintage – proizvedeno od više različitih pojedinačnih vina koja su miješana
berba – vina proizvedena iz jedne berbe grožđa (samo najbolje berbe mogu proizvesti odlične berbe, pa je ova vrsta nešto rjeđa)
prestige cuvee – najprestižniji šampanjci koje jedan vinograd može proizvesti (mogu biti i nevintage i vintage)
Što se tiče sorti grožđa, za proizvodnju šampanjca koriste se tri: Pinot noir, Poinot Meunier i Chardonnay.

Noir i meunier su crno grožđe, dok je chardonnay bijelo. Ovo grožđe se može koristiti pojedinačno ili mešano – Blanc de Blance je šampanjac od belog grožđa, dok se Blanc de Noir pravi samo od crnog grožđa. Rosé šampanjci se prave od omekšanog crnog grožđa iz kojeg se iz kožice izdvaja prirodna tamnocrvena boja ili se u smjesu dodaje malo crnog vina.

Što se tiče slatkoće, mogu biti brut zero (vrlo malo šećera ili bez šećera), kao i demi sec i sec – slatki u maloj količini, ali ne kao, na primjer, porto ili šeri.

Što se tiče kvaliteta, važan je izgled mehurića, njihovo kretanje i ukus šampanjca. Mjehurići moraju biti brojni i mali i kontinuirano se kretati od dna ka vrhu čaše. Nakon popijenog gutljaja kvalitetnog šampanjca, u ustima ostaje osvježavajući, ne previše agresivan okus (gorak okus daje vino slabije kvalitete).

Koliko mjehurića ima u boci šampanjca
Mjehurići u prvoj boci šampanjca nisu bili planirani, već su nastali greškom vinara, koja je omogućila da vino nastavi fermentirati u boci. Prema nekim proračunima, u boci šampanjca ima oko 49 milijardi mehurića, što je nešto manje od 1/5 zvijezda u Mliječnom putu.

Dok Francuzi preferiraju šampanjac koji se ne pjeni i svijetle je boje, Britanci preferiraju one sa što više mehurića.

Zašto je šampanjac bio poznat kao vin du diable
U prošlosti su mjehurići izazivali pucanje čepova ili eksploziju boca. Proizvođači su to pripisali natprirodnim aktivnostima i zato je šampanjac bio poznat i kao vin du diable (đavolje vino). Ovladavanje procesom fermentacije kako bi se to spriječilo bilo je važan dio proizvodnje šampanjca.

A danas, prema proračunima, kada snažno protresemo bocu, čep iskoči brzinom od oko 40 kilometara na sat.

Da li je šampanjac dobar za naše tijelo?
Dobra vijest za ljubitelje šampanjca je da ovaj pjenušac ima i pozitivan učinak na naše zdravlje.

Naime, to je šampanjac dobro za srce kao i za mozak. Sadrži polifenole koji štite krvne žile i djeluju kao antioksidansi, pa štite stanice našeg tijela od oksidativnog djelovanja slobodnih radikala. Istovremeno, fenolne kiseline iz šampanjca poboljšavaju pamćenje, odnosno pomažu nam u očuvanju pamćenja.

U kojim prilikama piti šampanjac
Image Šampanjac je već tradicionalni pratilac novogodišnjih večera, ponuda, vjenčanja i promocija. Služi se čak i tokom dodjele Zlatnih globusa. I sa kojom hranom ga kombinovati? Odgovara većini jela, a može se konzumirati u kombinaciji sa sirevima i slatkim kolačima.

Nazdravljanje pjenušavim vinom je vjekovni običaj. Naime, 987. godine, kada je Hugh Capet krunisan za poglavara francuske države, služila su se domaća pjenušava vina koja su zadivila sve prisutne goste.

Šampanjac svoju popularnost duguje francuskim kraljevima (Luj XIV ga je obožavao). To je čak dovelo do tenzija između regije Champagne i Burgundije, koja je poznata po svom crnom vinu. Sukob je tinjao više od 100 godina, a u nekoliko navrata je zamalo izbio u građanski rat.

Kako piti šampanjac
Stručnjaci vjeruju da je za šampanjac potrebna posebna visoka čaša ravnih zidova. Ljubitelji šampanjca vjeruju da će šampanjac imati intenzivniji okus ako se servira u čaši u obliku tulipana. Prilikom točenja šampanjca čašu treba nagnuti i sipati šampanjac uz njen rub, kako bi se mehurići zadržali.

Želite ovom izuzetnom vinu posvetiti punu pažnju koju zaslužuje? Zatim predlažemo set za šampanjac La Perle.

Moderna dizajnerska estetika i najfiniji zlatni ukrasi spojeni su u čašama za šampanjac La Perle. Savršene su za posebne prilike koje želite zauvijek zadržati u sjećanju. Vaši gosti neće biti zadivljeni samo bogatom zlatnom dekoracijom, već i vašim ukusom i profinjenim stilom koji će ostaviti trajni utisak na sve one koji podignu čašu da nazdrave sa vama. Garniture od najfinijeg Zepter nerđajućeg čelika mogu biti pozlaćene ili posrebrene pozlaćenjem. La Perle set sa zlatnim ukrasima ima trajnu vrijednost koja se prenosi kao porodično naslijeđe. Za zlatnu dekoraciju koristi se 24-karatno zlato debljine 0,2 mikrona. Posrebreni setovi imaju srebrni premaz finoće 999 i debljine 23 mikrona.

Sastav seta:

6 čaša za šampanjac
6 podmetača
1 posuda za led
1 poslužavnik
Pridružite se našem BizzClub, poklonite sebi 10% popusta uz set La Perle i podignite uživanje u ukusu šampanjca na još viši nivo.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.