Obavještenje

9 razloga zbog kojih je dobro piti kafu svakog dana

Svi pijemo kavu, ali rijetki je shvaćaju ozbiljno. Nepošteno. Kava ima pozitivan učinak na naše zdravlje i mnogo je više od toga da nam pomaže da se ujutro razgibamo.

Kako to, pitat će se sada mnogi od vas. Svi smo navikli na priču kako bi najbolje bilo da možemo bez kave. Mediji su se raspisali o tome kako kava može uzrokovati lupanje srca, nesanicu, visoki tlak, probavne probleme…

No, rezultati najnovijih medicinskih istraživanja pokazuju da je kava zapravo mnogo zdravija nego što smo očekivali, tvrde iz klinike Mayo.

Evo 9 glavnih razloga zašto je dobro piti kavu.

  1. Jača pamćenje

shutterstock_1079701121.jpg

Prije nego što je postao student, Daniel Borota nikad nije probao kavu. Na sveučilištu je primijetio da kava prilično utječe na njega. Zbog toga je tijekom poslijediplomskog studija psihologije i neurologije odlučio proučavati djelovanje kave na mozak. Rezultat su znanstvena istraživanja čiji su rezultati objavljeni na portalu “Nature Neuroscience”.

Sudionici istraživanja, poput svojedobno Borote, bili su potpuno nenavikli na kofein. Nisu redovito konzumirali kavu niti bilo koje proizvode s kofeinom, uključujući dodatke prehrani. Bili su podijeljeni u dvije grupe. Svi su sudionici pogledali niz fotografija, pri čemu je jedna grupa dobila 200 mg kofeina, što je otprilike jednako šalici jake kave, pet minuta nakon pregledavanja slika, dok je druga grupa primila placebo. Nitko, uključujući istraživače, nije znao tko je od sudionika dobivao kofein, a tko placebo.

Sljedećeg dana sudionici su dobili novu seriju slika među kojima su neke bile iste, a neke nove ali slične slikama od prethodnog dana. Pokazalo se da su sudionici u skupini koja je uzimala kofein ispravno identificirali nove slike.

“Pamćenje je podesivo – može se ojačati ili oslabiti. U ovoj studiji smo pokazali da kofein može potaknuti pamćenje”, rekao je Borota.

Nakon što je dokazan pozitivan učinak kofeina na pamćenje, moraju se otkriti mehanizmi koji dovode do toga.

“Pretpostavljamo da kofein može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Istraživanje u tom smjeru važan je zadatak za budućnost”, kaže on.

  1. Najjači je antioksidans na svijetu

shutterstock_270259751.jpg

Na popisu antioksidansa kava je na jedanaestom mjestu. Ispred nje su razne vrste bobičastog voća.

No, rijetko tko jede velike količine borovnica, kupina, malina, ali zato svi popijemo nekoliko šalica kave dnevno.

Zato ukupna količina antioksidansa koju dobivamo iz kave znatno premašuje količinu antioksidansa iz bobičastog voća.

Studije provedene u Norveškoj i Finskoj potvrdile su da je kava najveći izvor antioksidansa jer osigurava oko 64% ukupnih dnevnih potreba.

Sudionici u ove dvije studije pili su između dvije i četiri šalice kave dnevno.

  1. Štiti od raka

shutterstock_572915119.jpg

Brojna onkološka istraživanja pokazuju da bi kava mogla smanjiti rizik od nastanka i širenja raznih vrsta raka.

Rezultati nekoliko neovisnih studija sugeriraju da ispijanje četiri do pet šalica kave dnevno smanjuje rizik od raka maternice kod žena za čak 25 posto.

Studija u kojoj je sudjelovalo 1.100 žena, provedena na švedskom Sveučilištu Lund, pokazala je da je rizik od razvoja raka dojke otprilike dva puta manji kod žena koje piju dvije šalice kave dnevno nego kod žena koje uopće ne piju kavu.

Također, rizik od raka prostate manji je kod muškaraca koji redovito piju kavu.

Povezane studije pokazuju da kava doprinosi smanjenju rizika od tumora mozga, raka debelog crijeva i jetre.

Kava sadrži stotine biološki aktivnih spojeva, uključujući kofein, flavonoide i druge polifenole. Ovi i drugi spojevi kave dokazano štite stanice od oštećenja, reguliraju gene odgovorne za popravak DNK, imaju protuupalna svojstva i inhibiraju metastaze.

  1. Smanjuje rizik od dijabetesa

shutterstock_631597490-(1).jpg

Tri do četiri šalice kave dnevno smanjuju rizik od razvoja dijabetesa za 25%, objavio je švicarski Institut za znanstvene informacije o kavi u svom godišnjem izvješću povodom Svjetskog dana dijabetesa.

Sa svakom dodatnom šalicom rizik se smanjuje za dodatnih 7 do 8 posto.

Ovo izvješće također navodi da kava neće povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i moždanog udara.

Do sličnog su zaključka došli i američki znanstvenici. Opsežno istraživanje koje su proveli pokazalo je da povećanje unosa kave za samo jednu šalicu dnevno, tijekom 4 godine, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 11% u sljedeće 4 godine.

Kojim mehanizmima kava smanjuje rizik od dijabetesa, nije potpuno jasno. Pretpostavlja se da je presudan faktor to što kava regulira metabolizam glukoze i potiče sagorijevanje kalorija.

Osim toga, kava bi mogla imati pozitivan učinak na inzulinsku osjetljivost u tijelu, što znači da bi mogla normalizirati razinu šećera u krvi, stoji u izvješću.

  1. Sprječava moždani udar

Završeno je višegodišnje istraživanje “Nurse’s Health Study”, provedeno na preko 80.000 žena.

Nažalost, rizik od moždanog udara kod žena koje su pile 4 šalice kave tjedno bio je 20 posto manji nego kod žena koje nisu pile kavu. Povezana istraživanja dala su slične rezultate za muškarce.

Smanjenje rizika moglo bi se objasniti činjenicom da kava poboljšava izmjenu tvari između krvi i stanica u tkivu oko kapilara. Što su endotelne stanice (odgovorne za tu razmjenu) zdravije, krv lakše teče, srce je manje izloženo naporu i manji je rizik od ateroskleroze. Time se smanjuje rizik od moždanog udara.

  1. Dobar je za srce

shutterstock_661046467.jpg

Dvije velike studije, od kojih je jedna obuhvatila više od 400.000 ispitanika, a druga više od milijun, pokazala su da povezanost između unosa kave i dugoročnog rizika od razvoja srčanih bolesti ne postoji.

Prvo istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena, a drugo je potvrdilo da 3-5 šalica kave dnevno smanjuje taj rizik kod oba spola.

  1. Povećava izdržljivost

Gurui fitnessa nisu u pravu kada ne preporučuju kavu prije ili nakon intenzivnog treninga. Oni, kao i većina nas, znaju da je kava diuretik te da u kombinaciji s pojačanim znojenjem rekreativce može dovesti do dehidracije.

Nove su studije, međutim, pokazale da umjerena konzumacija kave ne dehidrira posjetitelje teretane. Naprotiv, kava pomaže u borbi protiv fizičkog umora i omogućuje veću izdržljivost.

Osim toga, kofein pojačava mišićne kontrakcije, što također pozitivno utječe na učinke vježbanja.

  1. Smanjuje rizik od gihta

Prema rezultatima nekoliko neovisnih studija, redovito uzimanje kave smanjuje rizik od gihta kod oba spola. Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Češće pogađa muškarce nego žene.

Istraživanje na 90.000 žena starijih od 26 godina pokazalo je da su one koje su pile četiri šalice kave dnevno imale 57 posto manji rizik od razvoja gihta, dok su one koje su pile jednu do tri šalice kave imale 22 posto manji rizik dnevno.

  1. Vraća dobro raspoloženje

shutterstock_749941471-(1).jpg

Mnoga su istraživanja pokazala da kava pomaže u borbi protiv depresije i kod muškaraca i kod žena.

Istraživači još nisu sigurni kako kava sprječava depresiju, ali poznato je da kofein aktivira neurotransmitere koji kontroliraju raspoloženje, uključujući dopamin i serotonin.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.