Obavještenje

7 štetnih sastojaka u kozmetici za bebe koje treba izbegavati

Na pitanje “Koja je kozmetika najsigurnija za korištenje?” većina nas bi, što se kaže, odgovorila iz vedra neba – onu za bebe.

Sama pomisao na tu meku kosu i kožu priziva slike dobro poznatih proizvoda za njegu kose. Od šampona koji su nježni prema očima poput čiste vode, preko mirisnih maramica, do sapuna i kupki koje jamče očuvanje prirodne vlažnosti osjetljive bebine kože. Samo želite sami sve iskoristiti…

Žao nam je što smo nositelji loših vijesti.

Svi ti kozmetički proizvodi zapravo nisu ni blizu sigurni i bezopasni kao što se reklamira. Baš suprotno.

Vjerujemo da vam je u ovom trenutku teško povjerovati u to, ali isto tako vjerujemo da ćete se na kraju teksta složiti s nama. Zašto? Pa zato što ćemo vam predstaviti rezultate istraživanja, posljedice koje mogu imati štetne tvari u dječjoj kozmetici, kao i konkretne sastojke koje treba izbjegavati.

Spreman?

Početi:

Zabrinjavajući rezultati istraživanja nevladine organizacije WECF

Vlažne maramice, mlijeka za čišćenje, losioni, šamponi i drugi kozmetički proizvodi za njegu dječje kože sadrže previše potencijalno štetnih kemijskih tvari ili alergena, pokazalo je istraživanje nevladine udruge Žene u Europi za zajedničku budućnost (WECF).

Članice ove mreže, koja djeluje u 50 zemalja svijeta, testirale su tijekom srpnja i kolovoza 2015. godine 341 kozmetički proizvod koji se mogu pronaći u ljekarnama, parfumerijama i trgovačkim lancima diljem Francuske. Proizvodi su podijeljeni u tri kategorije prema štetnosti:

one s povećanom štetnošću
proizvodi koji uzrokuju umjerena oštećenja
one kod kojih je opasnost vrlo niska ili nepostojeća
Utvrđeno je da čak 299 proizvoda sadrži sastojke s povećanim štetnim rizikom! Članove su posebno zabrinuli štetni sastojci koji se nalaze u vlažnim maramicama, s obzirom na to da je riječ o proizvodu čija je uporaba, zbog praktičnosti, sve raširenija.

Ako je takva situacija u zemlji članici Europske unije gdje se zakonski okvir koji regulira proizvodnju i prodaju kozmetičkih proizvoda mijenja i postrožava nekoliko puta godišnje, što mislite kakva je situacija kod nas? Imajte na umu da je zadnja izmjena ovog zakona na našim prostorima bila prije više od 20 godina.

A dok čekamo izmjene zakona i ozbiljnije reguliranje ove problematike, pažljivo pregledajte deklaracije i posebno pripazite na sljedeće sastojke.

Štetne sastojke koje treba izbjegavati

Štetni-sastojci-kozmetike.jpg

Koža odraslih upija i prenosi u krvotok oko 60% onoga što se na nju nanese. Koža beba je znatno poroznija i bez razvijene obrambene funkcije pa je postotak upijanja još veći. Najveći postotak apsorpcije je, pogađate, kod novorođenčadi. Da, upravo one koje najčešće brišemo i ližemo.

Evo što proizvodi za njegu naših najmlađih ne bi smjeli sadržavati:

Parafin i kerozin

Dječje kreme često su izrazito masne, jer bebine žlijezde lojnice nisu u potpunosti aktivne pa se koža ne može sama zaštititi. Zbog toga se često preporuča korištenje krema na bazi parafina i kerozina, naftnih derivata.

Iako su otrovni i kancerogeni, iznimno su jeftini pa ih ima u brojnim proizvodima za njegu beba i djece. Nastali kao nusproizvodi tijekom prerade ulja, ti sastojci začepljuju pore i ponašaju se poput plastičnog filma, sprječavajući tijelo da eliminira toksine. Osim toga, začepljene pore mogu dovesti do izbijanja akni.

Osim toga, dugo ostaju na koži, jer ih je teško potpuno isprati, a u organizam ulaze kroz poroznu bebinu kožu. Cijena hidratacije koju pružaju je previsoka, zar ne?

Nafta se na deklaracijama proizvoda nalazi pod nazivima: petroleum jelly, mineral oil, petroleum, petrolatum, petroleum. Parafin možete pronaći kao: parafin, tekući parafin, parafinsko ulje, parafinski vosak.

Ftalati

Spojevi od posebne zabrinutosti, kako u medicinskoj zajednici tako i među stručnjacima za okoliš, općenito se nazivaju ftalati.

Riječ je o skupini kemikalija koje su poznate i kao “endokrini disruptori”, jer remete hormonalnu ravnotežu u tijelu. Mogu izazvati brojne neželjene posljedice, osobito u osjetljivim razdobljima života, odnosno kod novorođenčadi i tinejdžera u pubertetu.

Mnoge organizacije koje se bave zaštitom javnog zdravlja ftalate iz kozmetičkih proizvoda smatraju krivcima za pojavu preuranjenog puberteta. Novorođenčad i bebe mogu imati dodatno štetno djelovanje, jer nemaju dovoljno razvijen imunološki sustav.

U kozmetici se najčešće pojavljuju u obliku 1,4-dioksana (dodaje se za stvaranje pjene i sapuna) i kvaternika 15 – konzervansa koji uništava bakterije otpuštanjem formaldehida. Formaldehid je povezan s alergijskim reakcijama, koje se javljaju u obliku mučnine, respiratornih problema i svrbeža vlasišta.

Parabeni

Druga zabrinjavajuća skupina kemijskih spojeva u kozmetici općenito, a posebno u onoj za bebe, su parabeni. To su konzervansi koji se dodaju većini proizvoda na bazi vode kako bi se spriječio rast raznih bakterija. No dok štite proizvode od bakterija, parabeni imaju utjecaj, kao i ftale ti, na hormonalnu ravnotežu. Također se smatraju hormonskim disruptorima, jer oponašaju estrogen u tijelu.

Osim što utječu na hormonalnu ravnotežu, mogu izazvati i iritacije. Nažalost, možete ih pronaći posvuda – u sapunima, kupkama, šamponima i hidratantnim kremama. Mogu imati različite prefikse (butil, metil, propil), ali svi sadrže oznaku “paraben”.

Propilen glikol

Propilen glikol je bistra, bezbojna i nisko hlapljiva tekućina bez mirisa.

Koristi se, između ostalog, kao otapalo u proizvodnji boja za prehrambenu industriju, komponenta u ljepilima za prehrambenu industriju te kao mazivo za strojeve u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

U kozmetičkim proizvodima njegova je uloga otvaranje pora, kako bi drugi sastojci mogli prodrijeti u kožu (zato se često koristi kao sastojak vlažnih maramica). Iako nije tako štetan kao gore navedeni sastojci, može izazvati iritaciju, a to je posljednje što treba nježnoj bebinoj koži.

“Mirisi”

Malo je poznato da su “očaravajuće nježni” mirisi dječjih proizvoda uzrokovani otrovnim tvarima.

Napravljene da ugode našim osjetilima dok kupamo bebe ili ih mazimo, kreme, sapuni i kupke sadrže ovaj dodatak iz jednostavnog razloga – kako bi prikrili neugodan miris drugih kemikalija koje se nalaze u proizvodu.

Jedna kap “mirisa” dijeli vas od mineralnog ulja (spomenutog naftnog derivata) i proizvoda koji miriše na vaniliju ili kokos. Učinci mirisa na kožu su dugotrajni i osjećaju se satima, što može uzrokovati probleme djeci koja imaju astmu ili kožu sklonu alergijama.

Drugi problem je što se oznaka “miris” koristi u kozmetičkoj industriji kao sveobuhvatni izraz za brojne kemikalije. Pod ovom oznakom može se kriti bilo koja od 12.500 kemikalija koje stvaraju miris u kremama, sapunima i kupkama, jer proizvođači nisu dužni deklarirati o kojim je tvarima riječ.

Ima ih i u pelenama (znate onaj karakterističan miris kad otvorite novo pakiranje), kao i u dječjim puderima, losionima i šamponima.

Preporuka je da ne koristite proizvode na čijoj se deklaraciji nalaze sastojci poput mirisa, parfema ili parfema.

Sintetičke boje

Je li uopće važno koje je boje losion za tijelo? Ima li razlike u učinku je li ružičasta ružičasta ili nježno žuta? Još jedan nepotreban toksin u dječjoj kozmetici su upravo umjetne boje, koje se uglavnom također proizvode od naftnih derivata.

SLS i SLES

Natrij-lauril-sulfat-(SLS).jpg

Kupke za bebe trebaju sadržavati samo blage surfaktante (naziv za tenzide koji razgrađuju prljavštinu), ali ne i grubi, isušujući natrijev lauril sulfat (SLS), koji se može naći na mnogim etiketama za kupke za bebe. Ovi sastojci često dovode do ozbiljnih iritacija kože vlasišta i tijela. Iz istih razloga treba izbjegavati natrijev lauret sulfat (SLES).

Proizvodi na čiji sastav također treba obratiti pozornost

Osim spomenutih šampona, kupki, losiona i sapuna, pripazite i na sastav vlažnih maramica. Često sadrže alkohol, sintetičke mirise (s oznakama miris, miris, linalol, limonen, citronelol, hexyl cinnamal, geraniol), koji mogu izazvati alergijske reakcije.

Dječji puder još je jedan problematičan proizvod, jer mu se dodaje talk – usitnjeni mineral, koji udisanjem može dospjeti u osjetljiva bebina pluća i iritirati ih. Budući da ga je tijekom procesa miniranja kamena teško odvojiti od nekih drugih, prilično opasnih spojeva poput kancerogenog azbesta, brojne su ga tvrtke u potpunosti izbacile iz upotrebe.

Budući da nažalost nisu svi, birajte pudere koji ne sadrže talk.

Što se tiče krema za sunčanje, izbjegavajte one koje sadrže oksibenzon. Mineralni filtri poput cinkovog oksida i titanovog dioksida zdravija su opcija (iako ne potpuno zdrava). Svakako imajte na umu da se bebe mlađe od 6 mjeseci ionako ne smiju izlagati jakom suncu.

Na kraju se postavlja logično pitanje:

Postoji li alternativa?

Štetni-sastojci-kozmetike-postoje-alternative.jpg

Naravno.

Jedan je da sami napravite neke od proizvoda za njegu bebe. Brojni su recepti na raznim blogovima.

Praktičnija opcija svakako je odluka o prelasku na organsku kozmetiku za koju možete biti posve sigurni da ne sadrži štetne sastojke. Naime, da bi dobila oznaku “organic”, kozmetika mora biti certificirana. To znači da su sastojci proizvedeni po vrlo strogim procedurama u pogledu čistoće, odsustva pesticida i umjetnih gnojiva, bez genetski modificiranih biljaka i korištenja metoda sterilizacije koje mogu biti rizične za ljudsko zdravlje.

„Nedostatak“ organske kozmetike su visoke cijene i kraći rok trajanja, zbog nepostojanja konzervansa. Tome se može doskočiti češćom kupnjom manjih pakiranja i skladištenjem prema uputama na proizvodu.

Što se tiče industrijskih kozmetičkih proizvoda, nije realno očekivati ​​da ih možemo potpuno isključiti iz svakodnevnog života i njege bebe. Ali možemo smanjiti njihovu upotrebu i izbjeći nanošenje proizvoda nakon konzumiranja, samo zato što lijepo mirišu.

Također, pažljivo pogledajte deklaracije – ako npr. piše da miris nije dobiven od ftalata, treba pisati od kojih sastojaka je ekstrahiran (npr. od eteričnih ulja). Najmanje što danas možete pronaći na tržištu je oznaka “bez parabena” i to je dobar početak. Ako ne možemo u potpunosti eliminirati štetne sastojke, možemo barem ograničiti njihovu količinu.

Dugotrajna izloženost toksinima koji preko kože dospijevaju u tijelo može izazvati brojne neželjene posljedice i zato je važno zaštititi sebe i svoje bližnje pametnim i informiranim izborima.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.