Što pripremiti za ručak?
Koliko si puta mjesečno postavljate ovo pitanje? Ne morate odgovoriti. Već znamo – bezbroj.
Kao da vam nisu dovoljne sve druge obaveze koje imate u danu, morate misliti i na to. Osim toga, odluka nije tako laka kao što se na prvi pogled čini. Treba voditi računa o tome što vole drugi članovi obitelji, kao i o uravnoteženoj prehrani. Da ne spominjemo da je poželjno da vam ne trebaju natprosječne kulinarske vještine i višesatna priprema.
Potpuno te razumijemo.
I zato smo za vas pripremili ovu iscrpnu listu odabranih, iznimno raznolikih recepata. Svaki od ovih obroka bit će raj za nepce, uštedjet će vam vrijeme i pružiti vama i vašoj obitelji savršenu ravnotežu nutrijenata.
Da vam ne dugujemo više, jer vjerujemo da ste nestrpljivi. Evo naših najboljih odgovora na poznato pitanje “što pripremiti za ručak?”
Salata sa odreskom tune
Želite zdrav ručak koji se brzo priprema? Onda je ovo recept za vas.
Pripremite ukusan i uravnotežen obrok za manje od pola sata. Pripadnica nutritivno najbolje vrste ribe (plave ribe) – tuna, zvijezda je ovog recepta. Odrezak od tune koristite umjesto mesnog odreska tako da ga poslužite kao salatu, s puno povrća.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Govedina s rižinim rezancima
Savršena ravnoteža proteina, ugljikohidrata, vitamina i biljnih vlakana karakterizira ovaj recept.
Tu su bogata vitaminima i mineralima govedina, povrće, kao i začini i rižini rezanci koji jelu daju egzotično-ljutu notu. U receptu ćete otkriti tajnu kako sve to pripremiti na zdrav način, bez dodavanja masti i ulja.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Teleći kotleti s pestom i sirom
Na dijeti ste i čeznete za kreativnim i ukusnim obrokom? Počastite se pečenim telećim kotletima.
Ova kulinarska avantura izvrstan je izbor za nedjeljni ručak tijekom kojeg ne morate brinuti o kalorijama. Teletina je sofisticirano meso, bogato proteinima, fosforom, cinkom i vitaminima B kompleksa, a nema potkožnih masnih naslaga. Osim toga, ima nižu energetsku vrijednost od govedine, svinjetine i janjetine, kao i manje masti.
Kotlete ćemo obogatiti ukusnom mješavinom mediteranskih začina i sireva, a zatim ih poslužiti sa zdravo pripremljenim povrćem.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Tjestenina bolonjez
Ako želite tradicionalni talijanski recept za jedan od dva najpoznatija i najraširenija umaka za tjesteninu, došli ste na pravo mjesto. Otkrit ćemo vam tajnu najboljeg Bolognese umaka.
I neka vas pridjev “tradicionalan” ne plaši – bit će ovo ručak koji se lako i brzo priprema. Ali upozoravamo vas: ogladnjet ćete i od samog pogleda na sastojke.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Janjetina s majčinom dušicom
Izvrstan izvor proteina, bogata svim aminokiselinama potrebnim organizmu, janjetina je vrsta crvenog mesa u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Ima više željeza od piletine i ribe i uglavnom se sastoji od proteina. Zbog svega navedenog preporučuje se onima koji intenzivno treniraju, kao i pacijentima u postoperativnoj fazi.
U ovom receptu okus ćemo mu obogatiti majčinom dušicom (pripremljenom kao čaj) i suhim marelicama.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Rižoto sa kozicama i šparogama
Elegantan izbor za nedjeljni ručak koji možete jednostavno pripremiti za svoju obitelj ili prijatelje. Sofisticirano, ukusno, a jednostavno.
Omega-3 masne kiseline iz gambora nadopunit ćemo s obiljem kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza i cinka iz šparoga. Osim što dodaju boju i teksturu rižotu, šparoge su izvrsne i za detoksikaciju vašeg tijela.
Ukusan obrok koji doprinosi vašem zdravlju – odlična kombinacija, zar ne?
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Domaća tjestenina sa biftekom i povrćem
Ako mislite da je nemoguće pripremiti ukusan i zdrav obrok u samo 15 minuta, dajte nam priliku da vas uvjerimo u suprotno.
Za ovaj recept odabrali smo biftek, kao najkvalitetniji i najsočniji komad junetine, ekstra kategorije. Govedina je izvrstan izvor, između ostalog, proteina, selena, cinka i željeza. Iako se radi o crvenom mesu, ne brinite. Spojili smo domaću tjesteninu, najbolji komad mesa i malo povrća i dobili ovaj ukusan i lagan obrok. Jednako se lako priprema i konzumira.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Piletina s mangom i curryjem
Još jedan recept za ljubitelje karija i egzotične hrane iz jugoistočne Azije.
Igrat ćemo se zajedno s okusima i teksturama. Ne brinite o broju kalorija, u ovom receptu ih nema previše. Piletina je nemasno meso, bogato vitaminom A, kao i vitaminima B kompleksa. Dodatak povrća i egzotičnog voća poput manga i ananasa dat će piletini uravnoteženost i svježinu. Kada svemu tome dodamo kikiriki i rižu, dobivamo kompletan obrok koji će zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za energijom, vitaminima i mineralima.
Detaljan
recept (potrebni sastojci i priprema)
Pačji fileti u umaku od naranče
Ako su vam dosadile piletina i puretina, imamo rješenje – zamijenite ih patkom.
Uvođenjem ove namirnice u prehranu povećat ćete unos minerala, posebice cinka. Neophodan je za održavanje jakog imuniteta, a jedna porcija pačjeg mesa od 100 grama sadrži čak 17% preporučenog dnevnog unosa. Osim toga, ova vrsta mesa sadrži i selen, kao i vitamine B5 i B12.
Podsjećamo samo da, budući da pačji odrezak može biti masniji, ovo jelo pripremajte bez dodavanja ulja i masnoće.
A sada vam prepuštamo da otkrijete recept za jelo koje će zasigurno ostaviti dojam na svakoga tko ga proba.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Maturo ramstek s povrćem
Raspoloženi ste za kvalitetan, ukusan komad mesa koji je toliko sočan da se topi u ustima? Onda kupi ramstek. Ali ne bilo kakav. Da bi ramstek mogao parirati najfinijem odresku, mora proći fazu pripreme, odnosno mora odležati prije nego što završi u tavi ili na roštilju. Tako će dobiti finiju strukturu i još bolji okus.
Crveno meso “razrijedit” ćemo povrćem – tikvicama, rajčicom, paprikom, mrkvom i patlidžanom.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Domaći njoki sa škampima i kozicama
Osim što su pravi užitak za nepce, plodovi mora izvrstan su izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Niskokalorične su, iako sadrže gotovo istu količinu proteina kao i meso.
Glavni sastojci ovog aromatičnog jela su kozice i gambori, bogati omega-3 masnim kiselinama. Domaći njoki savršena su nadopuna obroku inspiriranom morem.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Odrezak s pireom i povrćem
Za gurmane, sladokusce i poznavatelje mesnih specijaliteta – njegovo veličanstvo biftek ponovno je na listi. Pri odabiru nareza imajte na umu da je dobar odrezak jarko crvene boje.
Najsočniji dio junetine ne zahtijeva puno začina. Za vas smo pripremili recept s odležanim biftekom, pireom i povrćem, tako da ćete uživati u proteinima, vitaminima i biljnim vlaknima.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Otvorene lazanje
Sigurno ćete se složiti s tvrdnjom da malo tko može odoljeti svježim lazanjama iz pećnice.
Jedini problem je što hranu često pripremamo na visokim temperaturama u opasnim, pregrijanim masnoćama. Takvi obroci lišeni su nutritivne vrijednosti, pa često pojedemo više nego što nam je potrebno.
I upravo zato vam predstavljamo ovaj recept. Pokazat ćemo vam kako pripremiti drugačije i ukusne otvorene lazanje.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Svinjska rebarca
Začinjena svinjska rebarca – ovaj opis svakako ne zvuči kao nešto što bi se moglo svrstati u “zdrav obrok”.
Ali uz naš recept i preporuke bit će upravo to.
A kada u zdjeli pomiješate meso i sastojke poput Dijon senfa, pirea od rajčice, meda i soja umaka, dobit ćete (bez pretjerivanja) najmekša rebarca ikada.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
brancin
Brancin nije bez razloga omiljena riba među restoranskim kuharima.
Pravilno pripremljen, brancin ima okus maslaca, svilenkastu teksturu i sočno meso. Dio ove ribe je niskokaloričan i bogat je izvor omega-3 masnih kiselina. Uz cherry rajčice, bundevu, brokulu i cvjetaču dobit ćete zdrav i ukusan obrok.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Zepter sendvič s govedinom
Sendvič za ručak? Da, dobro ste pročitali.
Znamo da je teško zamisliti sendvič kao glavno jelo, ali ovo nije bilo kakav sendvič. Recept je namijenjen onima koji uživaju u pripremi koliko i u dobrom, sočnom zalogaju.
Osim kvalitetnog komada ramsteka, trebat će vam i malo strpljenja jer ćemo umijesiti i domaći hceb – focacciu. Vjerujte nam, bit će vrijedno svake minute vašeg vremena.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Zdravi njoki s povrćem
Užitak za vaša osjetila – njoki s povrćem.
Njoki se najčešće poslužuju kao predjelo, ali jelo pripremljeno po našem receptu zaslužuje biti glavno jelo. Izuzetno hranjiv, vrhunskog i blagog okusa, ovo će jelo oduševiti i one koji nisu ljubitelji povrća.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Teleći kotleti
Što ćete dobiti ako delikatan okus teletine upotpunite senfom, medom, vinom, biljem i začinima? Odgovor je: hranjivo i ukusno jelo, dostojno svake posebne prilike.
A budući da ga je jednostavno pripremiti, ta posebna prilika može biti bilo koji dan po vašem izboru.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Pileći file u umaku od senfa
Pripremljen na uobičajen način, pileći file se može činiti dosadnim i svakodnevnim obrokom. Ali to nije slučaj sa filom koji ćete pripremiti po našem receptu.
Uz svježe začinsko bilje poput vlaške i ružmarina, dijon senfa, svježe cijeđenog soka od naranče i cimeta osvježit ćete stol fuzijom novih i nezaboravnih okusa.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Pastrva s povrćem
Često
Možda čujete da je zdravo jesti ribu barem tri puta tjedno, ali ovaj savjet nije tako lako provesti. Možda je tržište u gradu u kojem živite nedovoljno opskrbljeno. Ili nemate dovoljno dobrih recepata da poželite skuhati riblji specijalitet.
I zato onima koje smo već predstavili dodajemo još jedan – recept za pripremu pastrve s povrćem. Nije ga teško pronaći u kontinentalnom području, a vašem će tijelu osigurati dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina, ali i vitamina B skupine.
Tikvice i gljive koje ćete pripremiti uz filete pastrve bit će dodatni užitak za vaše osjetilo okusa i za vaš organizam.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Makaroni s gorgonzolom
Omiljeni američki specijalitet – Mac&Cheese, odnosno makaroni sa sirom. Jednostavan za pripremu, a vrlo brzo i lako utažit će vašu glad.
Recept smo malo izmijenili i dali mu dašak elegancije odabirom jakog, plavog talijanskog sira. Budući da je gorgonzola jak i aromatičan sir, nećemo dodavati posebne začine, a pravi balans okusa ćemo dobiti dodavanjem vrhnja.
Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)
Budući da popis naših odabranih recepata sadrži 21 prijedlog, kulinarske čarolije moći ćete pripremati sljedeća 3 tjedna, bez ponavljanja obroka. Nadamo se da je sada jedina preostala boljka ona slatka – “što prvo pripremiti za ručak?”. No, budite uvjereni da što god odaberete nećete pogriješiti.
Zabavite se i uživajte!